Souhrn odchodů a příchodů před novou sezónou A-týmu

   Lázók
  17.09.15 10:52

Nová sezóna Národní florbalové ligy klepe na dveře a již tento víkend se odehraje první soutěžní kolo. Náš A-tým zajíždí na horkou půdu Opavy, která se do Národní ligy vrátila opět po roce, po svém neúspěšném působení v první lize. Opakuje se tak situace ze sezóny 2012/2013, kdy nás los soutěže také poslal k úvodnímu zápasu do Opavy. Jistá analogie nastává v několika věcech. Domácí tehdy do ligy postoupili a byli tedy nováčkem soutěže, podobně jako letos, i když letos bych tento tým nováčkem moc nenazýval.

Další podobností bude osoba trenéra na naší střídačce. Před již zmíněnou sezónou 12/13 náš tým převzal havířovský patriot Roman Kantor. Letos se situace opakuje. V polovině loňské sezony skončil Roman Kantor ve svém Torpedu Havířov a florbalu se věnoval pouze v našem B-týmu, kterému v roli hráče pomohl k vítězství v Moravskoslezském přeboru. Po konci Libora Hrčka byla trenérská židle volná. Naše vedení jednalo velmi rychle a z několika kandidátů byl nakonec vybrán právě Kantor. Ten nyní bude mít na starosti hlavně složení kádru, protože po sezoně odešlo či skončilo hned několik hráčů.

Začneme u Martina Fielka. Peca měl již v loňské sezóně vleklé problémy se zády, které mu umožnily nastoupit pouze do 8 utkání základní části. Martin se rozhodl neriskovat ještě větší zhoršení svého zdraví a svou kariéru, alespoň v našem klubu, ukončil.

Dalším zásahem do obranných řad, je odchod Tomáše Suszky. Toho před sezonou zlanařil nováček soutěže, TJ Slovan Havířov, kde bude Tomáš hostovat. Tento tým vedený Petrem Skácelem velmi posiluje a je mnohými považován za černého koně soutěže.

Když jsme u Slovanu Havířov, pojďme si povědět o dvou asi nejcitelnějších ztrátách. Začnu gólmanskou jedničkou. Jakub Rataj u nás dva roky úspěšně hostoval z mateřských Vítkovic, kde nedostával tolik příležitostí, kolik by si zasloužil a tak pomáhal našemu mančaftu. Po letošní sezóně se však bohužel, novopečený manžel s rodinou, přestěhoval z Ostravy a dojíždění do Petrovic už nebylo v jeho plánech. Toho využil havířovský Slovan, který Jakuba oslovil. Premiéru si odbyl v pohárovém zápase s Přerovem, kdy pomohl svému novému týmu k vítězství 7:6.

Loni stihl za 17 zápasů nasázet 25 branek a k tomu přidat 14 asistencí. Znalci petrovického florbalu dobře ví, o kom je řeč. Bohumínský odchovanec Petr Kašpar, se před loňskou sezónou nepohodl ve svém mateřském klubu FBC Ostrava. Naše vedení dokázalo tohoto bývalého juniorského reprezentanta přivést a Kašpar se ihned zařadil mezi lídry družstva. V prosinci jej bohužel přibrzdilo zranění kotníku, kvůli kterému vynechal několik zápasů. Po svém návratu se „svezl“ s výsledky mužstva a moc se mu nedařilo. V play-off už však byl opět tahounem, v 5-ti utkáních měl bilanci 4+6. Letos bude stejně jako Rataj a Suzska působit ve Slovanu Havířov.

Dalším borcem, který v našem celku hostoval z FBC Ostrava, byl Jakub Plíhal. Z pozice obránce se zařadil k těm produktivnějším hráčům a v sezoně nasbíral 15 bodů za 6 branek a 9 asistencí. Po skončení sezony zvažoval celkově své působení na florbalové scéně a nakonec se rozhodl pro přerušení kariéry.

Příchozím hráčem z "FBCéčka" byl také Filip Rajnec. Tento urostlý slovenský forvard patřil také do základní sestavy. Po sezoně však již dal přednost pracovním povinnostem, které mu nedovolí v našem dresu pokračovat, proto také svou kariéru přerušil.

Bohužel, pomalu ale jistě, se rozpadá také třinecká legie v našich službách. Stabilním členem sestavy byl 3 sezóny Jan Mieszek. Bohužel pracovní povinnosti ve Werku už se moc s dojížděním do Petrovic skloubit nedaly. Navíc ani florbalově mu poslední sezona příliš nevyšla a potřeboval změnu, jak uvedl v rozhovoru pro svůj nový tým, FBC Ossiko Třinec.

Další dva odchody budou, doufejme, pouze částečné. Jan Rybák, který se k nám připojil loni, prozatím začátek sezóny vynechává. Na vině jsou pracovní povinnosti.

Dalším harcovníkem, původem z Ostravy, je Patrik Michalík. Ten dostal laso z FBC Ostrava a letos by si měl zahrát extraligu. Avšak s naším vedením je domluven na střídavých startech a je tak velmi reálné, že se objeví také v našem dresu.


Pokud dobře počítám, na jisto odešlo 6 hráčů ze základní sestavy a nahradit je bude v mnoha případech složité. Avšak abychom nepočítali pouze odchody, pojďme se podívat na pár příchodů.

Začneme vlastními odchovanci, tedy juniory. Někteří z nich už si v loňské sezóně odbyli premiéru v dresu Áčka. Řeč je o Dominiku Chvastkovi, Jakubu Klozovi, Martinu SzwedoviVojtěchu Mrkvovi, Vojtěchu Mahdalovi a Šimonu Krejčím. První tři jmenovaní mohou ještě letos startovat také v juniorce. K těmto borcům můžeme řadit také Radima Madeckého, který loni bojoval v D-týmu, ale připsal si také jeden start za naše Béčko.

Jako nově příchozího můžeme stále počítat také gólmana Petra Palovského, který s námi trénuje od poloviny loňské sezóny a dokonce si připsal i jeden odchytaný zápas. Počítalo se s ním však hlavně na tuto sezónu, kdy by měl vytvořit brankářskou trojici s Janem Drobným a Pavlem Širokým.

Úplně novým jménem na naší soupisce je Richard Foltinek. Tento šikovný útočník je hráčem FBC Ostrava, kde v posledních dvou sezónách válel v kategorii juniorů. Letos to zkusí v našem týmu, kde má vyřízeny střídavé starty.

Asi nejzvučnější posilou je Martin Michalík. Našemu vedení se povedlo dotáhnout jeho přestup ze Sokola Královských Vinohrad, kde odehrál v základní části extraligy 11 zápasů s bilancí 4 branek a 2 asistencí. V našem týmu by se tak mohl Máža potkat se svým bratrem Patrikem.

Aktuálně nejnovějším přírůstkem našeho klubu je Marek Čížek z Torpeda Havířov. Číža proti nám zářil v loňském play-off, kdy nám za 5 zápasů nasázel hned 7 branek. My doufáme, že se mu bude střelecky dařit i u nás.

A jako poslední posilu bych zmínil návrat Marka Cihelky. Ten se po návratu ze zahraničí vrátil zpět do České republiky a v našem dresu se představil již na Czech Openu. Marek Cihelka patřil vždy k velkým oporám týmu. Jeho celková bilance od sezóny 08/09 v Národní respektive druhé lize je 238 bodů za 167 gólů a 71 asistencí. To vše stihl za 101 zápasů.


PŘÍCHODY
Jméno a příjmení Odkud Forma
Roman Kantor - -
Petr Palovský Florbal Torpedo Havířov přestup
Richard Foltinek FBC Ostrava střídavé starty
Martin Michalík Sokol Královské Vinohrady přestup
Marek Čížek Florbal Torpedo Havířov přestup
Marek Cihelka - obnovení kariéry
ODCHODY
Jméno a příjmení Kam Forma
Libor Hrček - -
Martin Fielek - ukončení kariéry
Tomáš Suszka TJ Slovan Havířov hostování
Jakub Rataj 1. SC Vítkovice návrat z hostování
Petr Kašpar FBC Ostrava návrat z hostování
Jakub Plíhal FBC Ostrava návrat z hostování
Filip Rajnec FBC Ostrava návrat z hostování
Jan Mieszek FBC Ossiko Třinec přestup
Patrik Michalík FBC Ostrava přestup