Rozhovor s polským reprezentantem Maciejem Bogdańským

   Vlčková
  31.10.22 13:51

Mistrovství světa ve florbale se letos odehraje ve Švýcarském Zurichu, kde se utkají národní týmy hned několika zemí. Za Polsko bude již po čtvrté reprezentovat Maciej Bogdański, který již několik let oblíká kromě reprezentačního dresu i dres našeho A-týmu. Maciej se s námi podělil hned o několik zajímavostí, jak z jeho osobní florbalové rutiny, tak ze zákulisí mistrovství světa. 

Jak jsi se připravoval na letošní mistrovství světa ve florbale, které se za několik dní odehraje v švýcarském Zurichu?

M: Řekl bych, že nic zvláštního. Snažil jsem se hodně trénovat individuálně. Kromě toho jsme měli spoustu zápasů, v klubu i v repre, třeba 6NFC.

Tohle ale není tvé první mistrovství za polský národní tým, jaké tedy bylo tvé úplně první? Jak na něj vzpomínáš?

M: Ano, bude to mé čtvrté mistrovství světa. Poprvé jsem byl v Lotyšsku v roce 2016. Vzpomínám si, že to pro mě bylo něco nového, ale byl jsem z toho velmi nadšený. Samozřejmě jsem byl ze začátku nervózní, ale to rychle přešlo. Velmi dobře si to pamatuji!

Můžeš se s námi podělit o nějaké střípky ze zákulisí? Jak to třeba vypadá v šatně těsně před zápasem?

M: Pravděpodobně nic konkrétního. Do haly přicházíme poměrně brzy. Už v autobuse se snažíme soustředit na zápas. V šatně není nouze o dobrou hudbu. Je důležité, aby všichni měli dobrou náladu a nebyli ve stresu. Řekneme si, jak máme hrát, zakřičíme si a jdeme na zápas.

Hrát před tak velkým publikem musí být jistě velmi psychicky náročné, máš nějaký speciální trik, jak se s před zápasovou nervozitou vyrovnat?

M: Možná jsem byl na prvním mistrovství ve stresu, protože to bylo něco nového. Teď už se před zápasem nestresuji. Jdu si to užít a vydat ze sebe to nejlepší pro celý tým. Snažím se myslet na svou rodinu a blízké a mít dobrou náladu.

Jakou radu by jsi dal našim nejmladším hráčům, kteří by si třeba chtěli na mistrovství světa také někdy zahrát ?

M: Buďte ambiciózní, hodně trénujte a nikdy se nevzdávejte. Pokud do toho dáte všechno a věříte, že se vám to podaří, je možné všechno.

Maciejovi přejeme hodně štěstí a spoustu úspěchu.