A-tým v úvodním kole Národní ligy padl v Opavě

   Lázók
  21.09.15 9:28

V sobotu 19.9. se naplno rozběhla nová sezóna florbalové Národní ligy. Náš A-tým zajížděl k úvodnímu duelu do Opavy, kde se utkal s místním celkem S.K. P.E.M.A. Opava. Opavští si v loňském ročníku zkusili první ligu, avšak bohužel pro ně, zaplatili nováčkovskou daň a ihned se vrátili do Národní ligy. Nicméně cílem Opavy pro letošek, je okamžitý návrat o ligu výš.

To naše ambice, vzhledem ke změnám, které po sezoně nastaly, jsou rozhodně střídmější. Do Opavy jsme přicestovali s maximálním možným počtem hráčů. Mezi 18 vyvolených se dostal také Radim Madecký, který na poslední chvíli nahradil v nominaci zraněného Romana Oboráka. Novými tvářemi v našem kádru byli Marek Čížek na křídle první formace a Martin Michalík s Richardem Foltinkem, kteří nastoupili ve formaci druhé. Nepříjemnou komplikací bylo zranění Jana Drobného, který sice zkusil předzápasovou rozcvičku, avšak bolavá třísla mu neumožnila nástup mezi tři tyče. Při absenci Petra Palovského se tak do brány postavil od začátku Pavel Široký.

Z.F.K. Petrovice 6:8 S.K. P.E.M.A. Opava ( statistiky zápasu | onlajn z utkání )
Utkání by se dalo rozdělit na dvě poloviny. Prvních třicet minut patřilo jasně domácím a my jsme hledali svou tvář. Ve druhé polovině jsme však byli domácím rovnocenným soupeřem a nakonec nechybělo moc k tomu, abychom si z opavské palubovky odvezli nějaký ten bod. Ale pojďme postupně. První minuty nabídly divákům spíše opatrnější hru, aktivnější však byli přece jenom domácí, kteří hráli na míčku a snažili se tvořit. Náš obranný blok však fungoval velice dobře a domácí jen horko těžko nacházeli okénka vedoucí k velkým šancím. Velmi solidní návštěva, 101 diváků, si musela na první gól počkat do 13. minuty. To se míčku ujal Martin Schulhauser a svou typickou akcí se probil k úvodnímu gólu – 1:0. Naše vedoucí branka přinutila opavské k ještě větší aktivitě. Když to však domácím nešlo postupným útokem, napřáhl v 15. minutě z půlky hřiště Balnar a jeho střela zapadla přesně k tyči – 1:1. Stejný recept použila Opava také v 18. minutě. Both rozehrával standardní situaci z půlky hřiště, neměl komu přihrát, tak míček jen posunul na vedle stojícího Dalibora Repčeka, který nic nevymýšlel a trefil přesně – 1:2. A aby toho pro nás nebylo málo, tak v poslední minutě třetiny šla Opava do dvoubrankového náskoku. Naše rozehrávka z útočného rohu nedopadla dobře a rychlý brejk potrestal přesnou střelou přes obránce Sova – 1:3.

Druhá perioda přinesla brankové hody a diváci se rozhodně nenudili. Kdo čekal, že po přestávce přijde náš tlak, musel být zklamán. Na palubovce totiž řádili hlavně borci domácí PEMY. Hned po 27 sekundách hry se dostal k míčku domácí bomber Džierža, který trefil bekhendem přesně horní roh brány – 1:4. Ve 22. minutě stálo u domácího gólmana Černína štěstí, když ho zachránila tyč. O minutu později už však takové štěstí neměl. Po nejistém zákroku, kdy mu míček proklouzl mezi nohama a následně jej z malého brankoviště nevyhodil domácí kapitán Kučera, skóroval premiérově za A-tým Dominik Chvastek – 2:4. Na další branku se opět dlouho nečekalo a byli to opět domácí, kteří odskočili ve skóre. Ve 25. minutě se prosadil mladší z dvojice Repčeků v opavském dresu, Vojtěch – 2:5. Za necelou minutu od páté vstřelené branky jsme dostali výhodu přesilové hry. Z několika pokusů bohužel nezapršelo a ještě k tomu se síly na obou stranách vyrovnaly. Po uplynutí trestu domácího kapitána Kučery, hrála Opava krátkou přesilovku, kterou využila i díky naší chybě při střídání. Po asistenci Solného se prosadil Klimscha – 2:6. Ve třicáté minutě už jsme byli zralí na ručník, z brejku se prosadil opět Džierža – 2:7. Následoval náš time-out a uklidnění situace. Po menší úpravě taktiky a pod možným dojmem uspokojení domácích, jsme zvýšili svou aktivitu. Ta přinesla nejprve ovoce v podobě získané přesilovky. Tu jsme sice nevyužili, avšak 3 sekundy po jejím skončení se prosadil z dálky Vítězslav Růžička – 3:7. Za další dvě minuty jsme se radovali znovu. Martin Michalík poslal přes celé hřiště lob na Martina Schulhausera, který si v takových situacích dovede poradit. Nejistý zákrok opět předvedl domácí gólman Černín. I díky tomu se podařilo Schulhauserovi snížit na 4:7. Za tohoto stavu se šlo do třetí části.

Vstup do třetí třetiny nám vyšel rozhodně lépe, než do té předchozí. Ve 43. minutě uzavřel hattrick v zápase kanonýr Schulhauser, který nechytatelnou střelou na zadní tyč nedal Černínovi šanci – 5:7. Byli jsme na koni, k čemuž přispěla také naše další branka. Firda našel na středu Jakuba Krumploviče, který se štěstím dopravil míček za Černínova záda, který si na letící balonek ještě sáhl – 6:7. Do konce zbývalo 15 minut a svůj oddechový čas si vybrali domácí. Hrála se velmi výživná partie, kterou si určitě užívali hlavně domácí fans. S blížícím se koncem zápasu rostl také náš tlak. V 54. minutě se dostal ke střele Richard Foltinek a štěstí stálo při opavských, protože zazvonilo břevno. V posledních minutách už jsme zkoušeli také power-play, ale přes hradbu domácích těl ve velkém brankovišti jsme branku vstřelit nedokázali. Naopak výhru Opavy pojistil 12 sekund před koncem Klimscha, který trefil odkrytou klec – 6:8. Od poloviny zápasu čekala Opava na gól přesně 30 minut a 30 sekund.

Vydařenou a vybojovanou druhou polovinou utkání, jsme dokázali favorizovaným domácím zatápět, avšak na body to nestačilo. I přesto si myslím, že jsme odehráli velmi dobrou partii vzhledem k tomu, že jsme v tomto složení nastoupili vůbec poprvé. Soupeři děkujeme za zápas a přejeme hodně štěstí do dalších duelů!

B: 12:07 – Schulhauser (Růžička), 22:58 – Chvastek, 35:41 – Růžička (Schulhauser), 37:44 – Schulhauser (M. Michalík), 42:55 – Schulhauser (Lázók), 45:17 – Krumplovič (Firda)

Sestava:
gólmani: Široký, Drobný
obránci: Lázók – Rychlý, M. Michalík – Růžička, Mrkva – Hudec, Ochodek
útočníci: Čížek – Firda – Krumplovič, P. Michalík – Foltinek – Schulhauser, Szweda – Plonka – Chvastek, Madecký - Kubiena