Petrovičtí florbalisté zakončili prvoligovou sezónu ve čtvrtfinále

   Lázók
  04.05.18 8:02

Letošní sezóna byla pro místní florbalový klub Z.F.K. Petrovice přelomová. A-tým mužů se totiž poprvé v historii představil v 1. lize, která je druhou nejvyšší soutěží v republice. Vůbec poprvé se tak mužská složka klubu představila v dalekých destinacích jako Chomutov, Litvínov či Karlovy Vary. Nutno říct, že premiérový ročník v této soutěži nebyl vůbec špatný. Cíl, kterým byla záchrana, se podařilo splnit, a proto je důvod ke spokojenosti.

Petrovicím se vydařila zejména první polovina sezóny, kdy tým pod vedením trenéra Michala Deuse dokázal uhrát 23 bodů a v neúplné tabulce dokonce v jednu chvíli útočil i na první pozici. Právě tato skutečnost vedla k tomu, že si najednou ostatní celky začaly dávat na nováčka daleko větší pozor a na odvety již byly lépe připraveny. Také okolí se tímto stavem “namlsalo” a očekávalo, že i druhá polovina ročníku bude stejně úspěšná.

Bohužel se tak nestalo. Z pracovních důvodů skončil v prosinci trenér Deus a od ledna už byla vidět na lavičce Z.F.K. postava Jiřího Gurkovského. Kádr se kromě příchodu extraligového obránce Zbořila a návratu Daubnera nijak neměnil, přesto mužstvo nešlapalo, jak by mělo. Po dvou úvodních lednových výhrách přišla šňůra proher, která postupně Petrovice odsouvala k boji o účast v play-off. Nakonec musel rozhodovat až poslední hrací víkend základní části, kdy došlo na domácí souboje s Chomutovem a Litvínovem. Aby si petrovičtí zajistili poslední postupové místo do vyřazovacích bojů, museli v sobotu porazit Chomutov, což se nakonec po velkém boji povedlo.

V play-off si pak petrovický celek do čtvrtfinále vybral nejtěžší možný soupeř, vítěz základní části, celek Florbal PEGRES Havířov. Ten potvrdil své kvality a postoupil do semifinále v nejkratším možné čase, tedy po třech výhrách. Přes relativně brzké vypadnutí může v klubu panovat spokojenost, i když mnozí možná po první polovině sezóny mířili výš. Jedinou kaňkou může být velmi nízká návštěvnost, která převládala na všech domácích zápasech.

Vedle týmového počinu je nutno ocenit také individuální výkony. Kapitán Roman Oborák se umístil na čtvrté pozici v kanadském bodování základní části, Petr Kašpar byl šestý. Co je důležité, neztratili se ani odchovanci. Velkou oporou byl gólman Martin Janík, pravidelně hráli také Chvastek, Szweda, Lázók či mladý junior Horák, jehož výkonnostní progress musí být motivací pro členy mládežnických kategorií.

A jaké jsou cíle do příští sezóny? Po letošním postupu mezi osm nejlepších, bude rozhodně ambicí na tento počin navázat a nespadnout do boje o záchranu. S tím bude samozřejmě souviset stabilizace kádru a hry. O místo se hlásí další nadějní junioři a dají se očekávat i další pohyby v kádru. Říká se, že druhá sezóna je pro nováčka vždy těžší, než ta první. Tak uvidíme, jak se bude florbalovému týmu Z.F.K. Petrovice dařit v příštím roce.

Na závěr je nutno připomenout, že si klub velmi váží a děkuje za ohromnou morální, a zejména finanční podporu obce, bez které by se zde první liga nehrála. Děkujeme!